Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vattentät konstruktion?

Fråga Experten: Vattentät konstruktion?

Fråga Experten

Jag ska bygga en stor badtunna i lecablock. Det ska gjutas en platta sen ska det muras upp väggar och sittplatser längs långsidorna, kortsidorna ska det vara en kamin och på andra sidan en trappa ner. Frågan är vad som blir bäst att behandla denna så den blir vattentät, kan man köpa färgpigment att blanda denna i cementen som man ska putsa den på insidan?
/Peter

Tack för din fråga om badtunna murad med lecablock. Du undrar om hur man kan få konstruktionen vattentät. Det finns ett flertal koncept för att få bassänger täta för att skydda armering och konstruktionen och bör fungera på en badtunna av Lecablock. Koncepten  är baserade på cement eller epoxi. De ingående materialen liknar de som ingår i system för att täta badrum och våtutrymmen i ett hus och arbetsmomenten är ungefär lika för att täta fogar. Det som är viktigt vid val koncept är vattnets kvalitet och temperatur i badtunnan. För att undvika problem med beständigheten hos ett cementbaserat koncept ska  vattnet hålla temperaturer under 40 °C och inte för mycket magnesium, svavel, klorid eller karbonater. Vanligt kranvatten klarar det mesta av de kemiska kraven men ska du ha det riktigt varmt i badtunnan bör du överväga ett epoxibaserat koncept för att täta. Frågan om vilken färgpigment man kan blanda i beror mycket på vilket koncept man väljer men ett alternativ är att måla med epoxibaserade färger.

Erik Viggh