Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Rocktåget är över!

Måndagsbloggen: Rocktåget är över!

Betonggalans förfester är över. Vi hann med Stockholm, Malmö och Göteborg inom en dryg vecka. Det var som ett rocktåg, fast lugnare. Tror jag. Här kommer mina recensioner.

Det startade i Stockholm den 22 september i Bryggasalen, en fantastiskt trevlig lokal i anrik bryggerimiljö med föreläsningar i nedre delen och mingel uppe på ett loft. Nyheten med korta föreläsningar på en knapp timme är ett experiment och det funkade så där.

Kaspars Kravalis från Riga och Mapei hade en ganska teknisk föreläsning på engelska. Tungt på en förfest. Nominerade Marco Andersson från Ramböll var ännu mer detaljerat teknisk och även om det var på svenska var det tungt. För en förfest. Men Marco är å andra sidan tungt nominerad till Årets Betongkonstruktör.

Ola Jonsson, CF Möller, stod för kvällens höjdpunkt när han beskrev Alviks Torn från utzoomat till inzoomat på minsta betongkorn. Vi var utlovade inspiration, det fick vi. Stefan Sandelin, forskningschef på Cementa, berättade om deras nollvision och vilka miljöframsteg vi kan vänta oss i betongbranschen de närmaste åren. Stefan är alltid bra.

Minglet var trångt och trevligt på loftet, Betongmaffians livesändning om hållbar arkitektur rätt bra och längst kvar blev Marco Andersson och hans kollegor. Tungt.

Lyssna på Betongmaffian Live från Förfesten i Stockholm här

Betyg: 3

Malmös Akvariet är också en skön lokal, med inglasning fem våningar upp. Vi blev nästan 100, lite för få för lokalen, men vi hade avgränsat väl och det kändes tajt och skånskt gemytligt. Kravalis hade lättat upp sin föreläsning något och Ronny Andersson, Cementas adjungerade lundaprofessor hade tagit över Sandelins presentation. Same, same, but different. Årets Betongarkitekt, Niels de Bruin från White, hälsade välkommen till Malmö med reflekterande betongarkitektur och tankar om kommande behov. Bland annat ville han ha dit Betonggalan 2020. Kanske det. Får se vad Malmö Arena kostar.

Jesper Krus, Strängbetong och nominerad till Årets Betongkonstruktör visade oss prefabricerade broar. Nytt, bra och välpresenterat.

Skåningar går hem lite tidigare än oss andra, men minglet kändes trevligt, Betongmaffians livesändning blev personlig och om min skepticism till att återvända till Malmö var stark före förfesten kom jag på andra tankar under kvällen. En avslutande Old Fashioned på Skybaren i nya Malmö Live kan ha förstärkt upplevelsen.

Lyssna på Betongmaffian Live från Förfesten i Malmö här

Betyg: 3,5.

Och så Göteborg. Elite Parc Avenue Hotel, samma som Kent som också har sitt rocktåg, sin avslutningsturné. Vi har vårt segertåg. Kent har inspelade trummaskiner, vi har Kaspars Kravalis live. Det är skillnad det. Kaspars såg dock lite trött ut. Det kan också ha varit jag som var lite trött att höra honom för tredje gången. Sandelin var tillbaka, lite piggare än vanligt. Smart att vila honom i Malmö. Inte ens Zlatan skulle klara ett så tufft program.

Mats Karlsson, Thomas Betong, marknadsförde deras miljöstomme. Smart drag av Thomasfolket. Björn Siesjö, Göteborgs stadsarkitekt, hälsade oss välkomna med att visa på hur stort och sammanhållet Göteborg ska bli. Och högt. Han skyndade iväg för att skriva på sin arkitekturpolicy som snart ska vara klar. Undrar hur en sån ser ut.

Minglet blev helt ok, Betongmaffian viktig med Anna-Karin Wärn, arbetschef på Svevia som gäst. Hon har arbetat sig hela vägen upp från produktionen och har erfarenhet. Men viktigare är att hon har en idé om hur vi ska förändra oss och bli mer attraktiva för framtidens arbetssökande.

Lyssna på Betongmaffian Live från Förfesten i Göteborg här

Betyg: 3