Hem Okategoriserade NCC först med jämställda byggbodar

NCC först med jämställda byggbodar

Från vänster: Lars Jadenstam, kundcenterchef på Ramirent. Joakim Tryggstad, solutionschef på Ramirent. Peter Hansson, produktchef på Ramirent. Hans Säll, affärsutvecklingschef på NCC Infrastructure. Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC. My Kiiman-Håll, ansvarig för employer branding på NCC. Emese Nemethi, arbetsledare på NCC Building. Fotograf: Joakim Kröger

Alla byggnadsarbetare kan byta om i samma byggbod oavsett kön, religion, sexuell läggning eller etnicitet. Det är verkligheten i den nya personalbod som NCC är först i Norden med.

– Det här är inte någon specialbod. Så här vill vi att personalutrymmena ska se ut på våra byggarbetsplatser, så snart det är möjligt. Alla ska kunna känna sig bekväma och trygga i våra omklädningsrum, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.

I bodens omklädningsrum finns bås med låsbar dörr. Även duschrummen är individuella med dörr. Därmed skiljer sig boden rejält från dagens klassiska byggbodar som är skapad för arbetsplatser med enbart män. Kvinnor i arbetslaget har lett till resurskrävande lösningar i form av extrabodar.

Dagens byggbodar har klassiska omklädningsrum med bänkar och rader av klädkrokar. Det är en gammal design, skapad för byggarbetsplatser där det bara jobbar män. När kvinnor tar plats i arbetslaget behövs det en extra bod för att ge dem eget omklädningsrum, vilket är ett resurskrävande sätt att lösa problemet.

– Idag kan det uppstå oacceptabla situationer när en kvinna börjar jobba på en arbetsplats där det bara jobbar män. Hon kan få vänta till sist om hon vill duscha och klä om. En kvinnlig platschef berättade att hon fick klä om på sitt arbetsrum men samtidigt hålla foten mot dörren eftersom den saknade lås, säger Christina Lindbäck.

Även etnicitet, religion, sexuell läggning eller ett fysiskt handikapp kan ge behov av personlig integritet som får utrymme i NCC:s nya bod. Ambitionen är att ha även en gemensam matsal, ett vilorum/bönerum samt förbättrad ljudmiljö i byggbodarna. Prototypen till den nya jämställda byggboden har tagits fram i dialog med Ramirent.