Hem Fråga Experten Fråga Experten: Hur blir man av med märkena?

Fråga Experten: Hur blir man av med märkena?

Fråga Experten

Vi har gjutit en bänkskiva med expanderbetong och sänkt ner en diskho. Jag har behandlat skivan med paraffinolja många gånger men det blir märken efter vattnet, droppar och ringar efter glas etc. Vad skall skivan behandlas med för att inte detta skall uppstå, hur blir man av med märkena som uppstått. Vad kunde vi gjort annorlunda?
/Katarina Segerbrand

Det är kalkutfällningar du har fått i ytan. Detta fenomen inträffar mer eller mindre beroende hur man härdar betongen. Det är vattnet som betongen suger upp och skickar ut kalk från betongen (mycket kort förklaring).Dessa utfällningar kan man få bort genom att tvätta med en syra (prova gärna med en citronsyra först). Skulle det fortfarande vara kvar så får du höra av dig till mig. När du tvättar med en syra kan också lite av “betonghuden” försvinna så tar det lite varsamt. Sedan skulle jag lagt på en hårdvaxolja för att skydda ytan. Ska du ha att göra med bänkskivor så var noga med härdningen av betongen. Plasta gärna in produkten så den får behålla sin fukt i drygt en vecka.

Anders Svensson