Hem Okategoriserade Betong och kultur i Selma stad

Betong och kultur i Selma stad

GöteborgsLokaler har presenterat de första skisserna på Göteborgs senaste offentliga byggnad, det nya stadsdelshuset i Selma stad. Hösten 2017 sätts spaden i jorden för att kunna öppna stadsdelshuset med rum för två år senare. Byggnadsmaterialet är betong med inslag av varma koppartoner. Stora glaspartier kommer släppa in mycket dagsljus. Och gestaltningen med ridåer återkommer även interiört.

– Detta skall bli hjärtat i Selma stad. Platsen ligger mitt i nya stråket och är det första vi bygger, säger Jonas Lissel, fastighetsförvaltare på GöteborgsLokaler.

I omvandlingen av Selma Lagerlöfs Torg och det som skall bli Selma stad visas nu de första skisserna upp av det nya stadsdelshuset. Hela huset är som en tredimensionell stor scen där fasaden är formad som en enda stor ridå. Böljande ridå som öppnar sig här och där. Promenerar du förbi kan du titta in i huset och se en plats med liv. Huset är ritat av White arkitekter som fascinerades de av det otroligt rika innehållet i huset. Inspirationen har arkitekterna främst hämtat från gatans och teaterns scen.

– Vi ville få till den positiva friktionen, där människor dimper in i varandra, att göra möten möjliga. Du ska se huset i en sekund och komma ihåg det,säger Mattias Lind, arkitekt på White.

Byggstarten är planerad till hösten 2017 och beräknad produktionstid är cirka 18 månader.

– Att få till kombinationen med kultur och stadsdelsförvaltning i samma hus har varit roligt. Ett fantastiskt vägval av kommunen. Vi har fått vara lite kluriga för att hitta det som bidrar just till gränsöverskridande aktiviteter. Ex. flexibiliteten i att smart nyttja varandras ytor, säger Mattias Lind.