Hem Hållbarhet Thomas Betong levererar 111 000 kubik

Thomas Betong levererar 111 000 kubik

Bygget av den 500 meter långa Marieholmstunneln i Göteborg är i full gång. Thomas Betong levererar cirka 111 000 kubikmeter betong till både tunnelelement och bottenplattor.

– Det betyder mycket att få vara med och göra vår del i Marieholmstunneln. Vi gör bedömningen att det är en bra kund som driver projektet på ett förnuftigt sätt och att vi kan bidra på ett klokt sätt, säger Carina Edblad, vd på Thomas Betong, till Byggvärlden.

Kontraktet som tecknats med Züblin Skandinavia innefattar leveranser av fabriksbetong och pumptjänster. Den första leveransen från Thomas Betongs fabrik på Ringön rullade i maj 2015 och sommaren 2019 ska cirka 111 000 kubikmeter levererats.

– Volymmässigt är det ett av våra största projekt. Som ofta i stora projekt är det en ojämn kapacitet, det vill säga väldigt intensivt under vissa perioder med dygnskörningar och vissa perioder är det nästan ingenting alls. Det är en stor utmaning att klara av det, självklart är det lättare att planera om det var en jämn fördelning av leveranser.

“De stora gjutningarna får inte stanna.”

Efter en lite lugnare höst skruvas tempot upp och Thomas Betong är redo för dygnet runt-tillverkning om så behövs.

– De stora gjutningarna får inte stanna. Så vi har alltid en fabrik, vilken det är varierar, som är beredd att ta över om det händer något oförutsett. Det innebär att personal ska vara redo, liksom bilar och förare, säger Carina Edblad.

Optimeringen av transporterna än del av Thomas Betongs miljöarbete.

– Fabriksstrukturen är viktigt för att korta transporterna. Och självklart kör vi på miljöbränsle. Men allt miljöarbete ligger högt på vår agenda, allt från internt arbete som energiförbrukning till att hjälpa våra kunder att göra bra val, genom exempelvis vår nya miljöstomme.

Den stora efterfrågan på produkter i miljöstommen har fått Thomas Betong att investera 80 miljoner kronor i en ny fabrik för prefabricerade element. Fabriken ska var klar för produktion om ett år och ligger i Heby, utanför Uppsala.