Hem Fråga Experten Fråga Experten: “Stänk från nymålad yta?”

Fråga Experten: “Stänk från nymålad yta?”

Fråga Experten

Förra sommaren målade vi om huset och i samband med det hade vi ett par “nissar” som putsade grunden. De har stänkt puts, mer eller mindre, på fasaden runt hela huset. Går det att få bort utan att skada den målade träfasaden?
/Anette

Att få bort stänk från en nymålad yta bör inte vara något problem. Jag föreslår att du försöker med en mjuk rotborste och mycket vatten utan tillsats av rengöringsmedel. Stänk av puts kan innehåller sand, finare bindemedel och mycket vatten. Stänket har antagligen ’karbonatiserats’ och torkat till damm som kan lätt borstas bort. Tyvärr händer det att större mängder puts binder sig i färgen, är svåra att borsta bort och kan lämna fläckar efter sig beroende på kulören.

Erik Viggh