Hem Okategoriserade Betongarbete på hög nivå

Betongarbete på hög nivå

Reparbetaren Gustav Krokstorp inspekterar betongkonstruktionen och kartlägger skador.

Sedan förra veckan hänger reparbetare från Klätterservice längs med Kaknästornet i Stockholm. Rostangripen armering ska friläggas och behandlas mot vidare angrepp på tornfasaden som mäter 155 meter på höjden. Klätterservice har erfarenhet från denna typ av betongarbeten sedan tidigare.

– Ett unikt objekt med unika förutsättningar. Det är fint att få vara med i bevarandet av tornet. Vårt samarbete med Teracom påbörjades redan år 2013, då CBI Betonginstitutet gav oss i uppdrag att inspektera betongen och kartera skador, säger Anton Torsholm, vd på Klätterservice.

Reparbete en mer tids- och kostnadseffektiv metod jämfört med ställningsbyggande.

– Att bygga ställning skulle för det första kräva omfattande transporter av material, vilket gör reparbete till den mest miljövänliga åtkomstmetoden. För det andra är byggnationen av en så här hög ställning en väldigt komplex och kostsam uppgift.

reparbete2
Tobias är en av de klättrande hantverkarna som frilägger och rostskyddsbehandlar armering på det 150 meter höga TV-tornet.

Kaknästornets sändningsutrustning är känslig men Klätterservice, som utfört arbeten på tornet tidigare, har utvecklat ett system anpassat efter förutsättningarna.

– För att skydda sändningsutrustning har vi specialkonstruerat burar som hänger under reparbetarna. De syftar till att samla upp nedfallande betong under själva bilningsarbetet när vi frilägger armeringen, säger Anton Torsholm.

För att förhindra olyckor arbetar hantverkarna arbetar i ett system med två rep. Det ena är ett arbetsrep och det andra ett säkerhetsrep.

– Säkerheten sätter vi alltid främst. Alla våra hantverkare är certifierade för arbete i rep enligt internationella standarder.