Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Dylan vs Ljungkrantz!

Måndagsbloggen: Dylan vs Ljungkrantz!

Bob Dylan fick Nobels litteraturpris. Samtidigt fick Christer Ljungkrantz Betongföreningens guldmedalj. Båda kräver lite reflektioner.

Svenska Akademien, som utser litteraturpriset, tog ett nytt grepp. De suddade ut gränserna för vad litteratur är. Bra texter behöver inte vara inbundna i böcker, de kan rymmas i musiken.

Vågat. Men var det nödvändigt? Eller var det helt enkelt bara ett sätt att visa att Svenska Akademien är över oss andra och förstår mycket mer. Vad som är litteratur för oss är mycket större för dem. Populism, har några kallat det.

Problemet med att utse Bob Dylan till litteraturpristagare är att man går förbi många författare som verkligen hade förtjänat det. Var det värt det? Vill man hylla Bob Dylans texter kan man ge honom ett musikpris. Polarpriset, till exempel, som han för övrigt fick år 2000.

Betongföreningens guldmedalj är inte populistiskt. Det delas ut för lång och trogen betongtjänst och man kan nästan säga vem som står på tur att få det. Därför var Christer Ljungkrantz ingen sensation. Och förstås väldigt välförtjänt. Ingen kommer klaga. Inte heller jag.