Hem Design Concretecaster – tyngsta gitarren någonsin?

Concretecaster – tyngsta gitarren någonsin?

Den väger nästan tio kilo så det är ingen gitarr för popmusik. Konstruktören till världens första “Concretecaster”, en fullt fungerande gitarr i betong, heter Henrik Gustafsson och är affärsområdeschef på AB Sydsten i Malmö.

– Den står bakom mig på kontoret. Inget har visat något intresse för att köpa den än så länge. Jag antar att målgruppen är ganska smal, säger Henrik Gustafsson.

Motivationen bakom tillverkningen låg i att visa möjligheterna med betong som material kombinerat med ett stort intresse för gitarrer. Den ursprungliga planen att bygga en gitarr utformad som en Gibson Les Paul-modell helt i betong visade sig emellertid spricka. Gitarrhalsen i betong fick bytas ut mot en standardvariant och formen på gitarrkroppen blev plattare i stil med en Fender Telecaster. Själva tillverkningen skedde sedan i största hemlighet under en helg när familjen var bortrest.

– Jag ville inte att mina kollegor skulle se vad jag höll på med ifall det skulle misslyckas. Jag använde mig av betong som vi annars reparerar broar med.

Henrik Gustafsson medger att vikten inte är optimal för bekvämligheten men han är nöjd med ljudet.

– Den låter väldigt mycket som en vanlig Telecaster.

Några planer på att tillverka flera exemplar har han inte i dagsläget, men det kan ändras.

– Det skulle vara om någon kommer med ett bra bud. Tänk vad Pete Townshend (The Who’s gitarrist som är känd för att slå sönder gitarrer på scenen) skulle kunna göra med en sån här gitarr på scenen…