Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Rör inte vår bransch!

Måndagsbloggen: Rör inte vår bransch!

måndagsbloggen

”Jag ville berätta om fanfarerna, men det kom annat i vägen”. Lars Winnerbäck, 2009. Starka texter. Winnerbäck. Men ge honom inte Nobels litteraturpris. Det finns så många musikpriser han kan få. Litteraturpriset till litteraturen. Jag ville berätta om fanfarerna, succén med Betonggalan. Rekorden, sponsorerna, utsålt, röstningen och att vi är nominerade till Året Tidskriftsevent. Men så kom annat i vägen. En forskningsrapport från Linköpings Universitet som säger att en av fem ungdomar har utsatts för sexuella övergrepp. Och det är inte på musikfestivaler övergreppen sker. Och det är inte nödvändigtvis av vuxna. Utan av jämnåriga.

En av fem är mycket. Det är 20 procent. Det är ungdomars vardag. Sexuella övergrepp. Rapporten säger att: ”mindre än tio procent av alla sexuella övergrepp blir anmälda till myndigheter”. Det är en mycket liten del. Det är endast tio procent. Rapporterna om övergreppen vid festivaler är en effekt av att vuxna och media har vaknat. Men majoriteteten av övergreppen sker inte på festivaler, de sker i trappuppgångar, skolkorridorer, på nätet och på privata fester. Det gör oss tonårsföräldrar förkrossade.

Det här ger oss mycket att tänka på. De här 20 procenten som upplevt sexuella övergrepp och deras förövare är snart ute i yrkeslivet. Många är det redan. Det är de attityderna vi ärver och har att arbeta mot. Enligt Diskrimineringslagen ska ”Arbetsgivaren vidta åtgärder för att förebygga och förhindra att någon arbetstagare utsätts för trakasserier eller repressalier som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning eller för sexuella trakasserier.” Arbetsgivarna kommer ha en hel del att stå i.

På Nordbygg fick jag höra en tjej berätta att hennes manliga arbetskompisar gjutit en dildo i betong och ställt i hennes skåp. Tjejen sa upp sig. Jag tror inte någon av dem, varken tjejen eller killarna, visste att det som hände var ett sexuellt trakasserande som är ett klart brott mot diskrimineringslagen. Det borde anmälts och hade med all säkerhet lett till böter och avsked för förövarna och ett skadestånd till tjejen. Arbetsgivaren har ett ansvar och hade troligen inte gått fri. Så onödigt. Låt det inte hända igen.

På Betonggalan träffas hjältarna i betong. Fanfarer. Samhällsbyggnadsbranschens klippor. Kvinnor. Män. Vi tar gärna hand om massor av ungdomarna som det skrivs om i rapporten. De är välkomna. Men vi kommer ta av dem attityderna och lära dem att trakasserier och övergrepp inte hör hemma i vår bransch.