Hem Hållbarhet Byggstart för Brf Viva med klimatsmart betong

Byggstart för Brf Viva med klimatsmart betong

Riksbyggen bygger Brf Viva, med 132 bostäder i Guldheden, intill Chalmersområdet i Göteborg.

Efter år av forskning och projektarbeten är det äntligen dags. Onsdagen den 2 november tas det första spadtaget för Riksbyggens uppmärksammade bostadsrättsförening Viva i Göteborg.

– Det unika med Brf Viva är att vi vågar införa framtidens bostadslösningar både när det gäller social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i full skala, även det som aldrig tidigare testats i bostadsprojekt i Sverige, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

Brf Viva är bland annat först ut med energilagring i bussbatterier, klimatsmart betong och ungdomsettor för under 100 000 kronor. Kunskaperna och erfarenheterna från Brf Viva kommer sedan att föras vidare till Riksbyggens framtida bostadsprojekt.

– Göteborg blir allt starkare som innovationsstad. Den här satsningen är ett utmärkt exempel. Det handlar om att i nära samverkan mellan näringslivet, akademin och det offentliga ta fram de nya hållbara innovationerna. Det handlar också om att låta innovationerna växa fram genom aktiv medborgardialog, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg

Brf Viva, som kommer att omfatta drygt 130 bostäder uppförs längs Dr Allards gata och inflyttningen är planerad till 2018.