Hem Fråga Experten Fråga Experten: Täta mur av granitblock?

Fråga Experten: Täta mur av granitblock?

Fråga Experten

Förra året byggde vi ett stort orangeri som vilar på en mur av gamla granitblock. Givetvis har dessa block murats och det är jättebra men på några ställen så letar sig vatten in genom cementen vilket gör golvet blött. Finns det några bra sätt att täta detta? Pratade med en murare och han nämnde nån impregnering?
/Fredrik

Impregnering kan ha en viss tätande effekt på betongytor, men jag har svårt att se hur det skulle kunna täta och stoppa vatten hos en murad grund av granit. Det bästa är ju att hindra vattnet innan det kommer till muren genom att se till att takavvattning och dräneringen fungerar. Vill du stoppa inträngande vatten i muren är nog injektering av sprickor och håligheter det bästa alternativet, men det är lite krångligt och kräver utrustning samt lite handlag. Kan därför vara lämpligt att anlita ett företag för detta.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group