Hem Fråga Experten Fråga Experten: Betonggolv för hästar?

Fråga Experten: Betonggolv för hästar?

Fråga Experten

Vi har byggt ett tänkbart uthus till oss själv där vi hade tanke på att ha gästrum osv, men vi har nu tänk om och funderar på att bygga stall för hästar. Men det är såhär att grund (golv), väggar samt tak står redan färdigt och våran fråga till dig är hur tjockt ska ett betonggolv vara för att klara av hästar? Vi tänkte så att dem inte går igenom golvet eftersom dem är inte lätta hästarna.
/Elin med familj

För att klara hästar bör du nog komma upp i 100 mm tjocklek, gärna 120 mm. Viktigt är också styvheten på eventuell cellplastisolering och bärigheten i bärlagret. Även betongens hållfasthet samt armeringsmängd och placering är viktiga parametrar. Ett vanligt armeringsnät typ 8×150 eller likande i underkant (och ev. ett enklare nät i överkant för sprickarmering) borde funka fint. Golv i stallar utsätts för både mekaniska och kemiska påfrestningar, varför man brukar välja en betong med någorlunda hög kvalitet, förslagsvis minst hållfasthetsklass C30/37. Vid djurhållning är miljön många gånger relativt extrem, då organiska syror kan vara aggressiva för betong (och armering), men även ämnen såsom ammoniak, feces (gödsel/dynga), urin, mm, kan ha en viss nedbrytande effekt.

I Sverige finns idag inga direkta riktlinjer eller krav, vilket man däremot kan hitta i vissa andra länder. Exempelvis i Norge har man ett tillägg till betongstandarden EN 206 med en egen klass (XA4) för betong exponerad för avföring från husdjur. Detta innebär ett maximalt vatten-cement-tal (vct) på 0,45 och minst 4,0% kisel (silika) av cementvikten. För att skydda armeringen bör du nog ha ett täckskikt på minst 25-30 mm. Och för att få till en slittålig yta är det lämpligt att den är maskinglättad ordentligt, alternativt diamantslipas efter att den hårdnat. Ytan kan sedan dammbindas med exempelvis vattenglas (natriumsilikat). Givetvis är härdningen (skydd av betongen efter gjutning) viktig för ett bra slutresultat.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group