Hem Fråga Experten Fråga Experten: Få bort fibrerna?

Fråga Experten: Få bort fibrerna?

Fråga Experten

Jag har gjutit en bänkskiva i flytspackel med fibrer. Jag har slipat ner ytan och jobbat mig upp till 800 våtpapper och tänkte inte gå längre då jag vill ha en någorlunda rustik yta. Men när jag slipar så kommer fibrerna fram och står upp ur skivan som en luddig yta. Men vad ska jag göra åt fibrerna? Försvinner de när jag behandlar ytan med…ja vad rekommenderar ni? Jag är mest inne på något som ger en härdande yta som klarar både hygien och värme.
/Andreas

Det finns avjämningsmassa och golvspackel som är baserade på Portlands cement, vilka funkar bra att ha som exponerad yta (bänkskiva, golv, mm). Men det finns också golvprodukter tänkta att bara vara mellanliggande lager för avjämning. Dessa är inte är lika beständiga (aluminatcement eller är gipsbaserade) och kan vara olämpliga att ha som exponerad yta. Har man ett underlag som har vissa rörelser, brukar man välja spackel/avjämning som är fiberförstärkt. Det är då generellt små fiber av glas eller plast, vilka blir mer eller mindre synliga när man slipar ytan. Om du upplever att du får en “lyddig” yta, skulle jag tro att det rör sig om plastfiber. Glasfiber är spröda och brukar gå av när ytan slipas. Uppstickande plastfiber brukar enkelt gå att bränna bort, testa med en tändare och funkar det kan du använda en gasolbrännare. Var lite försiktig så skivan/ytan inte blir för varm (max ca 300 grader).

Ytbehandling tar inte bort fibrerna, det kan snarare lyfta fram kontrasterna vilket gör att fibrerna i ytan kan bli mer tydliga. Om du byggt en bra form (tät, plan, stabil, mm) kan det återanvändas många gånger, då kan det kanske vara bättre att gjuta en ny skiva. Expander- eller reparationsbetong/bruk brukar ge fina ytor, men det kan funka fint med vanligt Grov- eller Finbetong också om man kompakterar ordentligt. Använd gärna ett armeringsnät (kraftigare puts- eller golvnät, typ 2,5 mm) som fixeras mitt i tvärsnittet. Kommer du upp i 30 mm tjocklek eller mer kan vanligt armeringsnät funka fint (typ 5/150mm), och har du ursparningar
för spis eller ho behövs lite extra armering runt dessa. Skall man tillverka tunna skivor (ca 20 mm) kan fibrer vad det enda alternativet. Det finns gott om bra råd och anvisningar på nätet.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group