Hem Arkitektur Måndagsbloggen: Lär av Berns!

Måndagsbloggen: Lär av Berns!

På torsdag är det Betonggalan på Berns i Stockholm. 900 samhällsbyggare minglar runt i den fantastiska byggnaden som stod klar redan 1863. Den uppfördes av konditorn Heinrich Robert Berns och 1866 visades cancan för första gången för en svensk publik. Historia.

Vi skriver också historia på torsdag. Åtta nya samhällsbyggare får sina fina priser. Men jag måste säga något mer om Berns. På Berns. Samhällsbyggnadskonst när det är som bäst. 150 år gammalt. Idag räknar vi livscykler i vår bransch på 50 år. 50 år! Det är ju löjligt. Det är väl inga byggnader som står i bara 50 år. De står i 100 år. 150 år. ”Men nåt måste man ju räkna på?” säger någon. Som om Mourinho i Manchester United la upp sin taktik för en halvlek. Jag vet, man undra just nu. Men tänk dig. Konditionsträningar för en halvlek. Gjorde alla byten i första. ”Men det är ju en halvlek till?” ”Jag vet, men nåt måste man ju räkna efter.”

Alla livscykelanalyser och livscykelkostnader måste räknas på ett realistiskt, ärligt sätt. Tänk på Berns.