Hem Hållbarhet Ny betongblandning skyddar mot attacker

Ny betongblandning skyddar mot attacker

Ingenjörerna Christopher Tuan och Lim Nguyen, på University of Nebraska.

Forskare på University of Nebraska presenterar nu en betong som fungerar som en sköld. Den kan skydda teknik vid en attack med elektromagnetiska pulsvågor.

En elektromagnetisk puls (EMP) i vapenform skulle kunna döda slå ut elen i en hel stad, men enligt sajten Engadget har ingenjörerna Christopher Tuan och Lim Nguyen (bilden ovan), på University of Nebraska, tagit fram en betongblandning som skyddar tekniken mot intensiva elektromagnetiska pulsvågor likt en sköld.

Blandningens skyddande förmåga upptäcktes av en slump, då Tuan och Nguyen arbetade med utveckling av deras andra revolutionerande betong, en blandning som avfrostar sig själv genom värme. Det gör för övrigt den nya blandningen också.

Tester av blandningen visar nu att den slår de skydd som amerikanska militären idag har till sitt förfogande.

– Betongen kan medföra det som vi kallar för en multihot-struktur. Det krävs då att strukturen ska stå emot attacker, antingen i form av explosioner eller något som en elektromagnetisk attack, säger Lim Nguyen till Nebraska Today.

“Mirakelbetongen” har fördelen att den kan sprayas fast, som “brun utan sol”, och den ska även förhindra olika former av teknologisk avlyssning.