Hem Okategoriserade Betongfabrik sänktes av blixten

Betongfabrik sänktes av blixten

På grund av ett blixtnedslag för tre år sedan hänger ett konkurshot över Larv Cement AB i Götene. I oktober sade banken upp krediten och i veckan kom beslutet att ställa in betalningarna och ansöka om företagsrekonstruktion.

– Vi hoppas att vi ska komma igång och gjuta ganska snart igen, sa ägaren Arne Bander när han intervjuades i Sveriges Radio efter branden 2013, men brandskadorna ledde till ett åtta månader långt produktionsstopp. Därefter blev likviditeten lidande när företaget hade leveranser till ett kapitalkrävande projekt.

Nu har Larv Cement, som startade verksamheten i orten Larv för 80 år sedan, en skuld på 6,8 miljoner till Sparbanken Skaraborg. Enligt företaget skulle en konkurs vara det sämsta alternativet för fordringsägarna. En stor del av tillgångarna utgörs av kundfordringar, inventarier och varulager. Delvis är det tillgångar som skulle förlora en stor del av sitt värde vid en konkurs och stoppad produktion. Med en rekonstruktion och därefter en förstärkning med ett 20-tal anställda och nya maskiner skulle den årliga vinsten, enligt företagsledningen, bli mellan 30 till 35 miljoner kronor på sikt.