Hem Okategoriserade Finska betongproblem under utredning

Finska betongproblem under utredning

Det finska säkerhets- och kemikalieverket Tukes kommer nu att utreda de kvalitetsproblem som har uppstått med betongen på flera byggarbetsplatser. I Kemijärvi ledde bristerna till rivningsarbeten vid ett brobygge och i Åbo har byggen av en parkeringshall och ett sjukhus stoppats. Betongen kommer i samtliga fall från Rudus, en av Finlands största betongtillverkare.

– Vi följer samma föreskrifter som alla andra betongtillverkare och enligt våra utredningar så borde det inte finnas några problem med betongen. Nu måste vi utreda och se var i kedjan det har uppstått problem för det är naturligtvis mycket viktigt att betongen inte är för svag, säger Rudus regionchef Jari Lehtonen till Yle.

Enligt Jari Lehtonen kan problemen ha uppstått av att byggföretagen inte gjutit enligt föreskrifterna eller att vädret har varit för dåligt. Byggnadsinspektionens direktör i Åbo, Reima Ojala, har meddelat att samtliga byggplatser som Rudus levererat betong till ska granskas.

– Det finns förstås skäl att misstänka att betongproblemen finns i hela landet så vi kontaktar också miljöministeriet som får börja utreda saken, säger Reima Ojala som ändå inte vill utfärda någon akut rasrisk på byggplatser med betong från Rudus.

“Nu måste vi utreda och se var i kedjan det har uppstått problem”

– Vi granskar situationen men det finns många olika säkerhetsanordningar och betongen är nog ganska hård trots att den inte håller måttet, säger Reima Ojala.

Bygget av en parkeringshall i Harpunkvarteret invid Åbo Slott har stoppats på grund av betongens stora hållfasthetsproblem.

– Harpunkvarteret är det enda byggprojektet i Åbo där vi har använt oss av betong från Rudus fabrik. Då vi hörde om problemen vid T3-sjukhuset valde vi också att göra egna kvalitetstest på betongen, säger Esa Lehmusvuori som är regionchef på NCC.

NCC:s tester visade att betongens hållfasthet ligger 70 procent under de krav som har ställts.

– Visst kan det också röra sig om ett arbetsmisstag men inget som uppdagats tyder på det.

Det som gjutits på T3-sjukhuset i Åbo måste byggas på nytt på grund av bristerna i betongkonstruktionerna. Vid en presskonferens där Rudus representanter vägrade att medverka meddelades  att bygget riskerar att försenas med minst tio månader. Cirka 3000 kubikmeter felaktig betong har använts i fundamentet och bärande konstruktioner i sjukhusbygget.