Hem Fråga Experten Fråga Experten: Betongens temperatur?

Fråga Experten: Betongens temperatur?

Fråga Experten

Vilken temp ska en otempererad betong, typ skb, ha på sommaren? Jag fick nämligen 29-gradig skb vilket jag hävdar inte är normalt fast det är soligt ute.
/Christer

Det finns inget gränsvärde för hur hög temperatur betongen får ha vi leverans, däremot finns det undre gräns (normalt +5 grader och +10 grader vid minusgrader). Vad gäller betongkonstruktionen finns det gränsvärden (SS-EN 13670) för betongen i tidig ålder med max 70 grader under härdningsperioden (försenad ettringit) och inte under 0 grader innan betongen uppnått ca 5 MPa hållfasthet (tidig frysning). Det finns bra prognosverktyg man kan använda för att bedöma risken för dessa temperaturer i konstruktionen (ex. Hett och PPB) och räkna på eventuella åtgärder. Att det är en självkompakterande betong (SKB) påverkar inte temperaturen, men sommartid kan den levererade betongen komma upp i 25-30 grader. Detta beror på att ballasten som ofta ligger utan kan bli varm i solen och har man nylevererat cement kan det vara ganska varmt (upp mot ca 60 grader). Dessutom ger själva blandandet av betongen en temperaturökning (friktion delmaterial). Är det varm period brukar man på betongfabrikerna vattna ballasten på upplaget, vilket har en kylande effekt (och minska dammandet). Och fabrikerna mäter betongtemperaturen, och försöker inte hamna över ca 30 grader, risken är annars att betongen får för stora konsistenstapp och hårdnandet/tillstyvnandet sker lite för snabbt för arbetsplatsen. Är det varmt ute kan det vara lämpligt att beställa betongen med tillsatt retarder.

Det finns specialfall med massiva konstruktioner där man föreskriver en maxtemperatur vid leverans, och då kan man behöva kyla betongen exempelvis genom att blanda med is. Vintertid värmer man genom att tillsätta varmvatten och/eller uppvärmd ballast. Så jag skulle säga att det är inte onormalt med att du fått en 29-gradig betong en varm sommardag.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group