Hem Okategoriserade Svensk järnmalm blir rysk betong

Svensk järnmalm blir rysk betong

Skopa. Man häller betongen i en skopa, kan vara tex antingen grävmaskin eller hjullastare, den lyfter sen fram betongen till gubbarna som fördelar den.

Statligt ägda LKAB Minerals har exporterat 8000 ton järnmalmsspån till Murmansk. De ryska affärsförbindelserna har fått en del kritik, men David Högnelid, marknads- och kommunikationsansvarig på LKAB Minerals, tycker inte att exporten är kontroversiell.

– Nej, det skulle jag inte säga att den är. Vi gör ju givetvis kompletta kontroller så det inte på något vis är i strid med de sanktioner som finns, säger David Högnelid till Expressen.

Ryssarna använder järnmalmsspån främst för att göra tung betong som används vid tillverkningen av rörledningar som ska ligga på havsbotten.

– Till den här ryska kunden är det fråga om en ”pipe coating”, det vill säga att man sätter tung betong som en beläggning runt ett rör som transporterar gas, säger David Högnelid.

Samtidigt kräver flera svenska riksdagspolitiker att den svenska regeringen stoppar bygget av Nord Stream 2, ledningen som ryssarna vill bygga över Östersjön. En av anledningarna är försvarsmaktens varningar för risken att rysk avlyssningsutrustning hamnar i gasledningen. En annan är de sanktioner mot Ryssland som EU och USA införde för drygt två år sedan på grund av konflikten i Ukraina och den ryska annekteringen av Krim.

David Högnelid och LKAB ser det inte som ett hinder för ett långvarigt samarbete med ryssarna.

– De ska testa den här produkten nu och vi hoppas så klart att de blir en fast kund till oss.