Hem Fråga Experten Fråga Experten: Vattentäta dammen?

Fråga Experten: Vattentäta dammen?

Fråga Experten

Jag har gjutit en damm i cement och jag vill nu måla den alternativt göra den vattentät. Vilka produkter finns som jag kan använda? Jag vill helst ha den svart.
/Peo

Det finns olika produkter du kan använda, lite beroende på hur tät din damm behöver vara och tätheten på din betong du gjutit. Det går att öka betongens täthet något genom att pensla på ett spärrskikt, typ vattenglas eller liknande. Om du fått till en hyfsat tät betongen kan det funka med en svart cement- eller silikatbaserad färg. För att få till lite mer täthet kan en 2-kompnent epoxi funka. Kolla hos din färghandlare, så kan de säker hjälpa dig att ta fram lämplig färg. Vill du lägga på ett lite tjockare lager av tätskikt finns det svart gummimassa eller bitumenbaserade produkter (typ tjära) du kan använda. De är av typen som man lägger på betongen i parkeringshus, loftgångar och balkonger. Du kan kolla med företag som jobbar med reparation och underhåll inom detta område. Ett annat alternativ skulle vara att du lägger på polyester, glasfiberduk och en topcoat. Det är en vanlig metod när man bygger just dammar och bygger på samma princip som när man tillverkar båtar av glasfiber i en “plug”. Det finns företag som har tillbehör till fiskdammar och liknande som har dessa produkter, alternativt kan du köpa det i butiker med båttillbehör.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group