Hem Fråga Experten Fråga Experten: “Fästa” plattor med betong?

Fråga Experten: “Fästa” plattor med betong?

Fråga Experten

Jag skall lägga en gång utomhus med skiffer och skall gjuta en platta överst (som ett första trappsteg) med betong samt överliggande skiffer på denna. Vilken typ av betong skall jag använda och finns det något märke/fabrikat som är bättre än något annat med tanke på hållbarheten? Skall även lägga skifferplattorna på en bädd av makadamm och undrar om jag kan “fästa” skifferplattorna med betong under plattorna?
/Christopher


Vanlig torrsäckad Grovbetong
funkar till det mesta (även utomhus), så även för denna typ av gjutning. Men om du planerar att tösalta finns viss risk att denna betong ändå fryser sönder, varför Anläggningsbetong kan fungera bättre. Denna finns också som torrsäckad och går att få tag i på välsorterad bygghandel, och sorteras ibland under reparationsprodukter. Men den är ungefär 3 gånger så dyr som Grovbetong. Använd rekommenderad vattenmängd, samt skydda den färska betongen mot nederbörd och så fort den börjar hårdna täck och se till att den hålla fuktig minst en vecka. Detta för att få ett bra ytskikt som inte fryser sönder samt som plattorna kan fixeras på. Skifferplattorna kan tryckas ner i den färska betongen, men de kan då behöva fuktas upp något innan. Annars finns speciell fix för just skifferplattor, men skulle tro att annan fix funkar också så länge den är för utomhusbruk.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group