Hem Okategoriserade ”Domedagshotellet” – 300 meter i betong

”Domedagshotellet” – 300 meter i betong

Världens största hotell ryktas vara redo att slå upp portarna – efter 30 år. Enligt obekräftade uppgifter ska Ryugyong Hotel i Nordkorea, med 3000 rum och drygt 100 våningar, öppna inom kort.

Tidningen Esquire kallar den pyramidformade byggnaden för ”Domedagshotellet” och skriver att hotellet, som är byggt i betong, är 300 meter högt och tillhör huvudstadens Pyongyangs högsta byggnader.

Byggets historia är märklig och inleddes redan 1987 när Nordkoreas dåvarande ledare Kim II-sung ville locka fler turister till staden. Fem år senare avstannade projektet i och med Sovjetunionens upplösning. Först tio år senare återupptogs bygget med målet att kunna ta emot de första gästerna 2012.

Den målsättningen sprack rejält, men en filmsekvens som nått den amerikanska sajten NK News visar att det installerats el på de översta våningarna. Bygget ska hittills ha kostat runt 600 miljoner dollar att bygga vilket motsvarar cirka fem miljarder svenska kronor. Flera ombyggnationer har bidragit till de höga kostnaderna.