Hem Okategoriserade Från fyra anställda till 70 på fem år

Från fyra anställda till 70 på fem år

Landshövding Kenneth Johansson gratulerar Morgan Sköld (till vänster), och Daniel Sköld (till höger) till framgångarna för Montera i Storfors. Foto: Storfors Kommun.

Familjeföretaget Montera i Storfors AB expanderar med en rasande fart under den rådande byggboomen i Sverige. På fem år har antalet anställda ökat från fyra till drygt 70 och omsättningen har mångdubblats.

– Det är framför allt de senaste två åren som vi expanderat kraftigt, säger Daniel Sköld till Nya Wärmlands Tidningar. Daniel basar för betongsidan medan storebror Morgan är ansvarig för ventilationsavdelningen.

De byggen som Montera är engagerade i är spridda över hela Mellansverige. Vid Kanikenäsholmen i Karlstad byggs bostäder på ett gammalt varv med vid en småbåtshamn. Totalt byggs det över 300 lägenheter och Montera monterar betongelement till husens stommar.

– Här har vi nog att göra i ett år. Det är det största byggprojektet som vi är med i så här långt, säger Daniel Sköld.

Innan hans och hans bror startade Montera för fem år sedan arbetade han som resemontör åt ett Växjöföretag. Morgan jobbade på en montagefirma som var specialiserad på ventilation. I företaget, som drevs av brödernas farbror, var tidigare även Daniel anställd.

– Det var en bra skola. Vi fick lära oss ett yrke, vi fick ta ansvar och vi fick så småningom driva egna projekt.

Inledningsvis var Morgan vd för Montera, men Daniel fick ta över posten i somras.

– Jag har sagt till honom att han har en utmaning i att öka omsättningen och antalet anställda lika mycket som under min tid, säger Morgan med ett skratt.

Bara två av de 72 anställda jobbar på kontoret i Storfors medan resten är ute på olika byggprojekt, bland annat i Stockholm och Göteborg. Företaget har inte bara expanderat inom huvudspåren betong och ventilation utan även startat avdelningar för utemiljö och balkongmontage. Framgångarna föranledde nyligen ett besök från Värmlands landshövding Kenneth Johansson som är imponerad över tillväxten.

– Att det finns den här typen av entreprenörer är oerhört centralt. Det är en liten kommun där alla resurser är viktiga, säger Kenneth Johansson.

Bröderna Sköld tror att det dröjer länge innan byggboomen mattas av. I stället tror de på fortsatt tillväxt både i branschen och för egen del. 2015 var omsättningen 41 miljoner kronor och för 2016 är målet 65 miljoner. Men det gäller att hinna rekrytera personal i takt med expansionen vilket inte så lätt enligt Daniel Sköld:

– Det är hård konkurrens om personal nu när byggmarknaden är så uppåt. På betongsidan är det dessutom svårt att hitta utbildat folk. Det finns egentligen ingen utbildning för den typ av montagearbeten vi håller på med.