Hem Arkitektur Hagfors Torg rustas upp med färg och betong

Hagfors Torg rustas upp med färg och betong

Annika Ekbloms ritning över det nya torget i Hagfors.

Torget i Hagfors rustas upp rejält. Kantiga former, grå färger och tomma bassänger ska bland annat ersättas med en älv skapad i betong.

– Torget kommer bli ett enda stort färgkalas! Färgerna som kommer att smycka platsen är Hagfors kommuns fem identitetsfärger: röd, gul, blå, brun och grön, säger arkitekten Annika Ekblom.

Tillsammans med en arbetsgrupp bestående av representanter från det lokala näringslivet, invånare och fastighetsägarna runt torget har hon utformat det nya torget som består av tre etage.

– Torget får nu en variation med olika kontraster i yttexturer, färger, former och material. Ett tema har varit att ”gifta ihop” de modernistiska och tåliga betongmaterialen med traditionella, gedigna material som gjutjärn, smide och trä för att få fram en känsla av hantverk, liv och rörelse, säger Annika Ekblom.

När den nya parken är klar ska besökarna kunna gå över en spång och se ut över en älv som är skapad i betong. Känslan av närheten till vatten förstärks av högtalare som spelar upp ljud av porlande vatten. Upprustningen av torget inleds under 2017 och beräknas vara klar året därpå.