Hem Okategoriserade “Tvungna att riva bygget”

“Tvungna att riva bygget”

Den finska betonghärvan fortsätter. Nu står det klart att betongen i stödkonstruktionerna för det nya T3-sjukhuset i Åbo är så dålig att hela bygget måste rivas.

– Vi har redan tidigare meddelat om problemen med hållfastheten. Nu har frågan utretts så pass mycket att vi har bevis på att hållfastheten inte uppfyller kraven och därför är vi tvungna att riva bygget, säger Timo Seppälä, projektansvarig för T3-sjukhuset, till Yle.

Detta innebär att bygget av sjukhusets försenas med tio månader och är klart först till hösten 2021. Rivningsarbetet inleds under måndagen.

– Det är ett speciellt hårt bakslag för sjukhusverksamheten. För tillfället har vi en del av vår verksamhet i U-sjukhuset som är i dåligt skick. Det är viktigt för oss att flytta verksamheten till det nya sjukhuset så fort som möjligt, säger Timo Seppälä.

Betongen har för låg densitet och innehåller för mycket luft vilket pekar på kvalitetsproblem i den färdigbetong som Rudus levererat. Partierna som byggdes med betong från MBR Oy uppfyller däremot kvalitetskraven.

Enligt Timo Seppälä är det omöjligt att i efterhand förstärka den redan gjutna betongen.
Rivningsarbetet innebär att ett körfält i riktning mot Åbo kommer att vara avstängt under hela vintern med risk för köbildning.

Den slutliga rapporten gällare betongen och de prover som genomförts beräknas vara färdig i februari.