Hem Fråga Experten Fråga Experten: Nödvändigt med underhåll?

Fråga Experten: Nödvändigt med underhåll?

Fråga Experten

Vår bostadsrättsförening byggdes 1989. Under takpannorna lgger det läkt, papp? och skivmaterial. Detta är tydligen en konstruktionslösning som var vanlig på 90-talet. Nu till problemet: Styrelsen har beställt omläggning av tak samt ny konstruktion med spontat virke i stället för skivor för miljontals kronor. Kan det vara nödvändigt med detta förtida underhåll och konstruktionsbyte på grund av ett enstaka takläckage? Det tak som inte byts nu – vad rekommenderar ni för det? Finns det neutrala besiktningsföretag som kan syna och ge förslag på åtgjärder utan en entreprenörs partsintresse. Vår bostadsrättsförening finns i Vallentuna.
/Håkan

Pannor, läkt och papp behöver regelbundne översyn och bytas ibland. Betongpannorkan kan bli lite tråkiga med tiden, då de tappar sin lyster och kan börja “sanda”. Men det finns bra system/produkter för att bättra på och förlänga livslängden på betongpannorna. Pappen åldras, vilket kan gå olika fort beroende på vilken typ det är som man använt. Den blir sprödare med tiden, och har man då ett underlag med fogar som rör sig riskerar pappen att spricka där. Som du påpekar var det ganska vanligt med träskivor (plyfa) i stället för takspont , vilket även förekommer idag så även de förtillverkade “luckorna” (av spont). Med bygga med detta system innebär också att man kan få fogar som rör sig, och idag finns fiberförstärkt underlagspapp som klarar dessa rörelser ganska bra. Pappen idag har väl egentligen inte stomme av papper, utan polyester, polypropen eller liknande, och bör kanske benämnas undelagsduk. I vilket fall, så kan det fungera att bara lägga om “pappen” och byta läkt samt eventuellt renovera eller byta betongpannorna. Be en byggnadstekniker titta/besiktiga på erat tak, och göra bedömningen av vilka åtgärder som kan vara lämpligt. Jag kan tyvärr inte rekommendera specifikt företag för denna besiktning.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group