Hem Fråga Experten Fråga Experten: Betongens vikt?

Fråga Experten: Betongens vikt?

Fråga Experten

Jag undrar hur tung en bänkskiva jag gjuter med måtten 1360X900X40 mm kan tänkas bli? Kan man klara sig med 35 mm tjocklek? Har läst olika förslag med fiberintaget alt expanderbetong. Vad rekommenderar ni?
/Moa

Betong är relativt tungt då det har en densitet på ca 2,35 kg per liter. Med 40 mm tjocklek kommer din skiva således att väga ca 115 kg (13,6x9x0,4×2,35), och om du går ner till 35 mm blir skivan ca 15 kg lättare. Allt för tunna skivor har svårt att få lastverkan av armeringen, och armeringen riskerar att “lysa” igenom. Du bör klara att gjuta din skiva med ca 30 mm tjocklek och vanligt armeringsnät, och vill du göra tunnare än detta är fiberbetong med lite högre hållfasthet (lägre vatten-cement-tal, vct) lämpligt och eventuellt i kombination med ett golv/putsnät. Det kan då funka med tjocklek ner mot ca 20 mm. Men det beror också till stor del om du har hål i skivan (ho, häll, mm), samt hur väl du kan lägga upp skivan och fördela lasten. Och skall du ha hål behövs ju som regel extra armeringsjärn där. Med fiberbetong (exempelvis fiberförstärkt reparationsbetong) kan fibrerna bli synlig i ytan, vilket kan vara en nackdel med bänkskiva. Någon typ av ytbehandling av betongen behövs, och denna kan göra att eventuella fibrer framhävs något. Annars brukar vanlig Grov- eller Finbetong vara tillräcklig för gjutning av bänkskivor, och om man vill ha lite högre finish brukar expanderbeting funka fint.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group