Hem Okategoriserade Ständig kamp mot vintern

Ständig kamp mot vintern

Gjutning och kyla är en dålig kombination. När färskt cementbaserat bruk läggs ut vid temperaturer runt fem grader stoppas hydratiseringen med dålig kvalitet och reklamationer som en vanlig påföljd.

– Varje år får vi frågor angående produkter som möjliggör gjutning under fem grader med bra resultat. Färskt cementbaserat bruk torkar inte bra vid denna temperatur, säger Trond Helgedagsrud som är produktchef på Mapei.

En rad produkter som bruk, tillsatsmedel, tösalt och härdningsmembran har utvecklats för att klara temperaturer ner mot 15 minusgrader. Produkterna tål kylan men det krävs kunskap om hur arbetet ska genomföras.

– Vårt råd är att använda beprövade metoder som stöds av industristandarder för att fastställa rätt temperatur i applikationer och miljöer. Temperaturen måste åtminstone hållas inom den angivna minimitemperatur av produkten, och den varierar, säger Trond Helgedagsrud.

Reparationsprodukter får aldrig läggas på fruset eller frostat underlag och man bör hålla en temperaturlogg som dokumentation.

– Vi rekommenderar användning en infraröd termometer för att få exakt temperturangivelse på underlag och omgivning. Vid användning av bruk med en fasthet av mer än 5 N / mm² är det en stor fördel om temperaturen upprätthålles längre.