Hem Fråga Experten Fråga Experten: Kvalitet och tjocklek?

Fråga Experten: Kvalitet och tjocklek?

Fråga Experten

Frågan gäller betongväggar och beskjutningsskydd, vilken betongkvalitet krävs och hur tjocka ska betongväggarna vara för att klara beksjutningsklasserna FB4 och FB6 enligt SS EN 1522?
/Thomas

Det var en intressant fråga, som tyvärr jag inte kan svara på. Har kollat med mina kollegor och inte heller de har något bra svar på detta. Men vad jag förstår från myndighetsanvisningar i USA borde betong med tjocklek ca 75-100 mm klara klass BF4 (EN 1522) och ca 125-150 mm för BF6. Betongkvalitet (hållfasthetsklass) kan ha en viss inverkan också, men det har jag inte hittat någon information om. Jag tror inte betongkvalitet har så stor betydelse, i så fall snarare om man kan använda tung ballast (ex. magnetit) och på så sett få upp vikten på betongen. Bygger du med trä behövs vad jag förstår ca 5 gånger tjockare konstruktion jämfört med betong. För att få bättre svar på din fråga kontakta Fortifikationsverket, de äger och förvaltar Sveriges försvarsfastigheter och borde ha koll på detta.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group