Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: En fråga jag brinner för!

Måndagsbloggen: En fråga jag brinner för!

Roger Andersson
Roger Andersson, Tidskriften Betongs chefredaktör

Det brinner i flerbostadshusen. Men det borde brinna mer. Fast inte i husen utan i frågorna om materialvalen. För när det brinner är materialet oerhört viktigt. Men den frågan tas sällan upp.

Om vi bortser från personskador, vilket man naturligtvis inte ska göra egentligen, men nu gör jag det. För oavsett vilket material ett hus är byggt i så är det röken som dödar och den uppstår i ytskiktet.

Men när väl personer är utrymda då är det en oerhörd skillnad på brännbara och icke brännbara material. Brännbara material brinner nämligen upp. Det gör inte de icke brännbara.

Det blev rätt tydligt dagen före nyårsafton när ett femvåningshus i Husby började brinna. De fyra understa våningarna är ett traditionellt miljonprogramshus i solid betong. Men den översta, femte våningen, är en påbyggnad i trä. Eller var. Den är nu helt nedbränd, lägenhet efter lägenhet och brandmännen kunde bara stå och titta på. Hela 42 familjer är utan bostad.

Tänk nu inte att eftersom ingen dog så rör det sig bara om materiella skador. En brand är en oerhört traumatisk upplevelse, speciellt för barnfamiljer. Med tillfälliga boenden, förlorade tillhörigheter och minnen, och allt tjafs som följer med försäkringsbolag, är det en stressituation som tar sin tid att komma över.

Där kan jag faktiskt säga att jag vet vad jag pratar om. År 2001 blev vår lägenhet totalt utbränd då vår gamla tjock-TV gav upp och kortslöt sig själv. Lyckligtvis, för de andra i huset, hade vi betongstomme och ingen annan drabbades. Däremot fick vi lämna allt, och då menar jag verkligen allt, och bo några månader i en sunkig lägenhet i en annan stadsdel. Det gick, men det frestade på vår lilla barnfamilj, med dagis på andra sidan stan och nyinköp av kläder och allt annat. Det kändes som vi inte gjorde annat än handlade nödvändiga saker det följande året.

Just nu genomgår 42 familjer i Husby det traumat. Det borde varit en familj. Jag vet vad ni går igenom.

År 2005 brann grannhuset i Husby, även det ett påbyggt fyrvåningshus med trästomme på den översta våningen. Även då brann hela femte våningen ner.

De båda drabbade flerbostadshusen i Husby ägs av Svenska Bostäder. Allmännyttan med andra ord. Det tål att tänka på. Med tanke på den oerhörda effekt en brand får i bostadshus med brännbar stomme och det trauma de boende får uppleva är det tveksamt om allmännyttan ska bygga på det sättet.

Jag tycker åtminstone vi ska börja att diskutera brandfrågor på ett klart och objektivt sätt. Jag tycker vi ska börja nu.