Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Det var bättre förr!

Måndagsbloggen: Det var bättre förr!

Bygg&Teknik ändrar form. Gissa vilken som är den nya?

Sveriges äldsta byggtidning, Bygg & Teknik, har bytt form. Det måste recenseras. Jag har ju för vana att tycka till om mina branschkollegor. Min recension när Byggvärlden hade premiär är en klassiker, den var så kritisk att jag fick byta adress. I och för sig skulle jag ändå flytta just då, men man vet aldrig.

Bygg & Teknik har inte bara bytt form, man har även bytt ut gamle chefredaktören Stig Dahlin, den ene av brorsorna bakom ägandet. Istället har man tagit in den gamle chefredaktören för Samhällsbyggaren, Lars Hamrebjörk. Det blir mycket ”gamle” men det blir lätt så när man pratar om Sveriges äldsta byggtidning och män i mogen ålder.

Lars Hamrebjörk är även mannen bakom Stålbyggnadsinstitutets tidskrift, där är han dock inte ”gamle” chefredaktören utan den nuvarande. Så erfarenhet av byggtidningsutgivning finns det gott om hos Lars.

Bygg & Teknik är en mycket populär tidskrift, speciellt bland konstruktörer. Det vet jag. För jag har kollat. När vi gjorde en djupanalys om vilka tidskrifter konstruktörer gillar så hamnade Bygg & Teknik högt. Ju högre ålder på konstruktören, ju högre betyg gav de Bygg & Teknik. Men det finns gott om äldre konstruktörer så Bygg & Teknik har sin plats.

Bygg & Teknik är en klassisk ”jag-skriver-själv” tidskrift. Är man expert på brandteknik, så skriver man själv. Själv är bäste skribent, det är ju jag som kan det. Det kan också visa sig att den som verkligen kan det kan vara hela fyra skribenter. Ja, artiklar kan faktiskt undertecknas av fyra intelligenta specialister. Om de skrivit var sitt stycke eller om de alla fyra suttit vid ett superbrett tangentbord vet jag inte.

Men nu när Husbyggaren och Samhällsbyggaren tappat lite av det greppet så är Bygg & Teknik precis vad vi behöver. Och det menar jag verkligen. Kunskapsöverföring är Bygg & Tekniks styrka. Och där är gammal äldst.

Nåväl, nu till omgörningen. Art director Marcus Dahlin, en generation under de båda Dahlinbröderna, förklarar i premiärnumret att han hämtat inspiration från ett nummer från 1934. Det är faktiskt rätt charmigt. När jag lägger upp de båda formerna, det gamla och det nya, och låter mina barn gissa vilket som är det senaste så svarar de… Att de är övertygade om att det gamla numret är den nya omgörningen… Är inte det charmigt? Äldst blir liksom ännu äldre än man redan är.

Vad har annars hänt? Lite kompaktare rubriksnitt, rubrikerna är svarta i stället för blå och man har gått över till limbundet istället för häftat. Man håller fast vid treraders rubriker och ingresser över alla tre spalterna, ett regelbrott som bara Sveriges äldsta tidning kan kosta på sig. Något som måste varit ett regelbrott redan 1934.

I ledarspalten står Lars Hamrebjörk i helprofil, samma profilbild som i den gamla formen, bara det att nu är han superpixlig. Det tror jag inte är en del i den nya formen, men den suddigheten kanske klarnar i nästa nummer. (Observera fyndigheten!).

Om jag ska vara ärlig, och det ska jag naturligtvis vara, så måste jag säga att det är sällan en omgörning blir sämre. Men så är det faktiskt med Bygg & Teknik. Den gamla klyschan gäller fortfarande: det var bättre förr.