Hem Okategoriserade Uttryck i väggar med betongelement

Uttryck i väggar med betongelement

Det mönsterpassade screentryckta pappret passas noggrannt in i formen.

Hos Abetongs fabrik i Falkenberg har avancerade betongfasader blivit allt mer efterfrågat. Kunderna är ute efter färdiga lösningar och vill bygga med ett personligt avtryck.

– Första gången jag kom till en betongelementfabrik blev jag förbluffad. Först då förstod jag vilket avancerat hantverk det är att tillverka fasadelement, säger arkitekten Kalle Dinell i ett pressmeddelande från Abeong.  

Tillsammans med kollegorna på arkitektfirman Dinelljohansson 
jobbar Kalle Dinell mer och mer med prefabbetong. En av de senaste åren tydligaste trender är  prefabteglade hus.

– Det är svårt att få tag på murare och med prefab får man ett tätt hus direkt. Här inne är vi inte väderberoende heller, säger Robert Andersson, säljare på Abetong.

Arbete pågår i Abetongs fabrik i Falkenberg.
Arbete pågår i Abetongs fabrik i Falkenberg.

Varje moment i fabriken kräver hantverksskicklighet och noggrannhet. Sammanlagt sex personer tar för hand fram formdelar till alla fasader utom de allra enklaste.

– Jag och min grupp gillar utmaningar. Vi kallar oss formkonstruktörer, vi får ritningar på den färdiga produkten och utifrån dem tar vi fram alla formdelar. Det är ett rent hantverk vi håller på med, vi behöver ha millimeterprecision för att slutprodukten ska bli bra, säger Bengt-Erik Svensson, som jobbat i Abetongs fabrik i 44 år.

Med jämna mellanrum tar han med sig sin grupp och tittar på de färdiga husen.

– Då känner vi en väldig stolthet. Vi är med och bidrar till det estetiska i samhället.