Hem Okategoriserade Fullbokad brobyggardag i Göteborg

Fullbokad brobyggardag i Göteborg

Peter Simonsson, Trafikverket, Peter Utgenannt, CBI Betonginstitutet och Roger Andersson, chefredaktör för Tidskriften Betong på Brobyggardagen i Göteborg.

På måndagen ägde föreningen Brosamverkans årliga Brobyggardag rum på Svenska Mässan i Göteborg och Tidskriften Betong var givetvis på plats.

En av föreläsarna på det fullspäckade programmet var Kamyab Zandi från Chalmers som berättade om utvärderingar av betongbroar. Enligt Zandi är korrosion det största hotet mot betongbroar med tanke på klimatförändringarna. Via BIM kan vi i framtiden hoppas på bättre, snabbare och mer precisa analyser av uppkomna skador. Den mänskliga och ibland felande faktorn kan undvikas genom att all data om en skada läses av i programmet och samlas i en gemensam plattform. ”Så vi ska skippa broinspektörer snart nu då?” mumlade en person i åhörarskaran. Det återstår att se.

Under rubriken Klimatkalkyler redogjorde Urban Jonsson från Trafikverket om de nya klimatkrav som ställs i alla skeden på ett broprojekt, där varje del utvärderas för sig, ner till skruv- och mutternivå. Via mobilen kan entreprenören numera själv gå in och göra klimatkalkyler på sitt arbete för att se var de största klimatvinningarna ligger. Ju tidigare i processen åtgärderna sätt in, desto bättre, enligt Urban Jonsson.

BetongTV och Betongmaffian var så klart närvarande i Göteborg och intervjuade bland annat Niklas Kihlén på Tekla Trimble kring BIM- modeller och vikten av tillgänglig information. Även STO:s Sven Ohlsson förevigades av BetongTV och berättade om årets 30-årsjubileum. Vi gratulerar och ser fram emot festligheterna!

Anders Östergren från Sprayskum Väst AB besökte Betongs tidningshörna och berättade om alla möjligheter med polyuretanskum för såväl isolering som yta. Själv gillar han betong skarpt och bygger just nu för egen del en platsgjuten betongvilla utanför Göteborg.

Brobyggardagen fokuserar även på renovering av befintliga broar, en stor utmaning i ett klimat av ökat trafik, miljöpåverkan och slitage på ytorna. HTC var ett av företagen i den fullbokade utställningshallen och Ulf Gustavsson och Fredrik Sjöstrand berättade om HTC:s metod för horisontell slipning av betongytor. Med slipning istället för blästring minskar risken för mikrosprickor i betongen och man slipper dessutom stänga av vägar och körfält då slipning och dammsugning kan ske parallellt, med minimal nedskräpning.

Peo Halvarsson, Skanska, fick ta emot priset som Årets Brobyggare. Enligt juryns motivering är Halvarsson ”en passionerad brobyggare med stort teknikintresse, gedigen erfarenhet inom brobyggnadskonsten, och stort kunnande om material, brotyper och produktionsmetoder”. Inom kort kommer en intervju med Peo Halvarsson här på betong.se

Reporter och fotograf: Carina Tyskbo