Hem Okategoriserade “En väldigt stor och viktig affär”

“En väldigt stor och viktig affär”

LKAB Minerals levererar Magnadense (en järnmalmsprodukt anpassad för betong och ballastering) till Shawcors rörbeläggningsfabrik i Altamira, Mexiko.

Det kan behövas något tyngre än grus i betongmixen för en gasledning under vatten. Eftersom järnmalm är ett av alternativen gör LKAB Minerals nu en stor affär med det amerikanska bolaget Shawcor.

– Det finns endast ett fåtal riktigt stora projekt i världen varje år. För LKAB Minerals är det en viktig affär som befäster vår ställning som ledande leverantör av järnmalm till industrimineralmarknaden och rörbeläggning specifikt, säger LKAB Minerals koncernchef Leif Boström.

LKAB:s järnmalmsprodukter säljs ofta till stålindustrin men LKAB Minerals produkt Magnadense är anpassad för betongtillverkning. Genom förädling blir järnhalten i malmen hög och kan enkelt förklarat ersätta gruset i en betongmix. Betongen blir tung av järnmalmen vilket ger stabilitet för rörledningen på havsbotten. Shawcors 800 kilometer långa ledning för naturgas mellan Mexico och Texas kommer att byggas med ett par hundra tusen ton Magnadense.

— Vi har en lång relation med Shawcor och har försett flera av deras projekt över hela världen med material. Magnadense används både som lös ballast och som aggregat i tung betong, säger Peter Mörtlund, VD för LKAB Minerals Inc, i ett pressmeddelande.

Den första leveransen väntas lämna hamnen i Narvik i februari och den sista i oktober.