Hem Okategoriserade Höjdrädd pojke blev vinnande brobyggare

Höjdrädd pojke blev vinnande brobyggare

Under Brobyggardagen den 30 januari i Göteborg korades som vanligt Årets Brobyggare. Enligt juryn en tuff match mellan fem mycket kompetenta brobyggare, men den som kammade hem segern var Peo Halvarsson från Skanska.

Text: Carina Tyskbo. Foto: Skanska/Peo Halvarsson.

Efter 15 år med Skanska i USA har Peo Halvarsson just landat i Göteborg, där han bygger Hisingsbron – en lyftbro som blir ett viktigt landmärke för hamnstaden. Ända från tonåren har han jobbat med broar, första uppdraget var som armerare i Luleå . Praktikperioder vid olika kortare broar ledde till att han direkt efter examen från LuTH blev biträdande arbetsledare vid byggnationen av Höga Kusten-bron. En unik bro ur svenska mått mätt, som stod färdig 1997.

– Som barn var jag höjdrädd och vågade knappt skruva på teveantennen åt farsan. Det vande man sig snabbt av med när man skulle bygga betongpylonerna och hängkabeln där, säger han och skrattar.

Kosciuszko Bridge i New York som Peo Halvarsson varit med och byggt.

Broprojekt i såväl Sverige som USA och England har gett bred erfarenhet och möjlighet att uppleva skilda arbetssätt- och klimat. USA:s marknad präglas av sin höga standardiseringsnivå, vilket effektiviserar projektet. Sverige har kvalitetsmässigt väldigt bra broar men varje broprojekt blir så unikt geometriskt och formmässigt, vilket ofta är tidskrävande.

– Jag tror att de här arbetssätten skulle kunna befrukta varandra. Man kan ju till exempel satsa på en signaturdel av bron: vågbro, snedkabelbro eller liknande, medan anfangerna skulle kunna vara väldigt standardiserade. Dit har vi inte riktigt nått i Sverige, säger Peo Halvarsson.

Den stora utmaningen för Sveriges byggbransch är att inlemma utländsk arbetskraft i vårt gedigna svenska säkerhetstänkande. Språkförbistringen kan försvåra att få den dialogen som krävs för att bygga riktigt starka och lojala arbetslag.

– Övervinner vi detta kommer vi väldigt långt. Jag vill alltid lära känna och knyta mina anställda nära till mig.

Drömmen för Peo Halvarsson vore att få bygga den 3,5 kilometer långa bron över Messinasundet. Skanska var en gång nära att få det projektet när ett italienskt regeringsskifte satte stopp för planerna.

Tycker du att dina broar kännetecknas av en särskild stil?

– Många av dem har varit hängbroar eller snedkabelbroar. Det är något fascinerande i att kunna bära upp så långa brospann med så mycket trafik i relativt tunna brokablar. Dessutom är de tekniskt utmanande, vilket är roligt, säger Peo Halvarsson.

Peo Halvarsson
Aktuell:
Årets Brobyggare 2017
Utbildning: Civilingenjör Väg- och Vatten, LTH
Gör: Projektledning Skanska
Bor: Örnsköldsvik
Familj: Fru, trebarn
Meriter: Byggt bl a Höga Kusten-bron, Uddevallabron, Kosciuszko Bridge i New York, Cullen Bridge i Delaware och Cooper River Bridge i South Carolina
Fritidsintressen: Umgås med familjen, snickra, jobba i skogen och flugfiska.