Hem Okategoriserade En juvel som väcker uppmärksamhet

En juvel som väcker uppmärksamhet

I höst växer ett nytt kontorshus upp i Uppsala. Den sex våningar höga byggnaden kommer med sina tre skimrande fasader att likna en ädelsten. Ambitionen är att det drygt 10 000 kvadratmeter stora huset ska bli Nordens mest hållbara kontorsbyggnad. På bottenvåningen ryms restauranger, affärslokaler och gym.

– Det svåraste i projektet var gestaltningen. Det har handlat om en resa ner i millimeternivå, säger Ulf Julle, affärsansvarig på Region Mellan för Strängbetong.

Skanska vann Uppsala kommuns tävling om byggrätten och vände sig sedan till Strängbetong för att diskutera lösningar för att skapa de spektakulära fasaderna med hjälp av prefabricerade betongelement.

– Det stod mellan betongelement och plåt. Risken att inte få fasaden tillräckligt tät med plåt fällde avgörandet, säger Ulf Julle.

Fasadens utformning var en av flera utmaningar med projektet. Strängbetong behövde hitta lösningar för att följa den vision och det bidrag som Utopia Arkitekter vunnit tävlingen med. Även kommunen följde processen för att gestaltningen skulle bli enligt det vinnande förslaget.

– Det gällde för oss att både få beställarna nöjda och att få till en tids- och kostnadseffektiv tillverkningsprocess. Och det finns en upprepning i fasaden, vilket kanske inte är något som slår betraktaren vid första anblicken, förklarar Ulf Julle.

Det önskade fönsterdjupet är fasadelementen 500-600 mm vilket kan jämföras med standardmåttet 375 mm. Ulf Julle hoppas att Juvelen ska bli en bra referens för att bygga med prefabricerade betongelement i Uppsala:

– Juvelen kommer att få stor uppmärksamhet då det redan varit och är stort fokus på byggnaden. Den stod som segrare i en tävling om den populäraste nybyggnaden bland Upsala Nya Tidnings läsare.