Hem Hållbarhet “Vi hoppas fler får upp ögonen”

“Vi hoppas fler får upp ögonen”

Christer Fuglesang, den första svenska rymdfararen, Anna Krigsman, sprängarbas Aitikgruvan och Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, invigde den nya Gruvan på Tekniska Museet. Foto: Anna Gerdén, Tekniska Museet.

En totalrenoverad gruva på Tekniska Museet ska visa en ny generation var samhällsbyggandet börjar. Efter hjälp från bland annat Cementa kan gruvnäringen nu visas upp på ett nytt sätt för besökarna, som bland annat får smälla av en sprängsalva under jorden.

Tekniska Museets gruva har varit en uppskattad attraktion på museet sedan museet öppnade 1938, men under förra året har den genomgått en totalrenovering. I den nya mer samtida gruvutställningen går det bland annat att avfyra en salva med hjälp av knappar och spakar i ett riktigt sprängskåp direkt från Kirunagruvan. Det finns även möjlighet att prova simulatorer, spel och maskiner. I utställningen belyses vikten av återvinning av metaller och hur gruvorna hanterar höga krav på miljöhänsyn.

Totalrenoveringen har möjliggjorts med bidrag från Cementa vars marknadsdirektör Magnus Ohlsson är nöjd med resultatet:

– Gruvan visar upp verksamheten på ett modernt och interaktivt sätt som vi hoppas gör att fler får upp ögonen för en viktig och betydelsefull näring. Vi är själva en del av gruvnäringen och är stolta över att kunna bidra till en uppskattad utställning där många barn får sitt första möte med gruvan.