Hem Okategoriserade Samarbetsvilja bakom succén

Samarbetsvilja bakom succén

Daniel Pettersson, vd och grundare på Segermo Entreprenad.
Från 0 till 900 miljoner kronor i omsättning – på fem år. Värmländska Segermo Entreprenad har expanderat i raketfart.

– Redan från början var ambitionen att kopiera strukturen hos ett stort företag men att utnyttja det lilla företagets snabbare beslutsvägar, säger vd:n och grundaren Daniel Pettersson till Dagens Industri.

Segermo Entreprenad gör bland annat betongarbeten, grundläggningar för byggnation och ledningsarbeten. Antalet anställda har fördubblats under de senaste åren och är nu uppe i nästan 100. Det hela rullade igång 2012 när Hans Johnsen, som sålde sitt företag Markarbeten i Värmland till Peab 2005, och Daniel Pettersson ville tillbaka till produktionen efter flera tjänster i ledningspositioner. Det tog ungefär ett år innan det lossnade, rejält men uppdraget att bygga mötesstationen Jakobshyttan mellan Hallsberg och Degerön gav omgående rejäla ringar på vattnet.

– Då var vi sju man i företaget och fick in order på 90 Mkr inom loppet av ett dygn. Vi fick rekrytera en del, men sedan har det rullat på. Om du ska ta ditt företag vidare måste du vid något tillfälle ta det där steget som du är rädd för. Fixar du det går mycket automattiskt efter det, säger Daniel Pettersson till Di.

Bygg- och entreprenadsektorn är glödhet i landet och Värmland är inget undantag enligt Daniel Pettersson.

– 2016 var extremt expansivt i Karlstad. Jag har inte varit med om något liknande tidigare. Förmodligen byggs det mest i landet här förutom i storstäderna.

Bakom framgången ligger bland annat viljan att inleda samarbeten med andra företag. Daniel ringde upp Svensk järnvägsteknik där en gammal motståndare från fotbollsplanen arbetade och frågade om det fanns något jobb för Segermo Entreprenad. Sedan började saker och ting att hända.

– Vi fick göra markentreprenaden på en bangårdsombyggnad utanför Sunne. Det var ett stort jobb då men litet nu. Men det gick bra och sedan har samarbetet fortsatt och under flera år växte vi tillsammans.

Idag ingår Segermo och Svensk järnvägsteknik i samma koncern. Segermo Entreprenad såldes till norska NRC Group för strax under 225 miljoner kr i november 2015. 100 miljoner betalades ut som aktier och Daniel Pettersson tycker inte att han känner någon större skillnad i ägandet.

– Nu finns det dessutom en förväntan utifrån på att fortsätta utveckla bolaget. Som egen kan man ju lockas att ta det lugnt ett år.