Hem Hållbarhet Måndagsbloggen: Grattis Träbyggnadskansliet!

Måndagsbloggen: Grattis Träbyggnadskansliet!

Roger Andersson
Roger Andersson, Tidskriften Betongs chefredaktör

Idag måste jag gratulera Träbyggnadskansliet och deras chef Susanne Rudenstam. Och inte sarkastiskt. Utan ärligt och helhjärtat.

”Mindre utsläpp med byggen i trä”, står det på DN:s förstasida idag. Sidorna 8 och 9 har DN sen ägnat åt träbyggandet, ett helt uppslag i Sveriges största morgontidning. Det är en stor framgång. Grattis!

Grunden till artikeln är de två rapporter som IVL Svensk Miljöinstitutet tagit fram där trähuset Strandparken i Sundbyberg jämförts med betonghuset Blå Jungfrun i Hökarängen. Resultatet är till träs fördel. Punkt.

I artikeln intervjuas en av författarna till rapporten. Tove Malmqvist, docent på KTH. Hon är saklig, berättar att rapporten visar att byggprocessen utgör en större del av energipåverkan än vad tidigare rapporter visat och redogör för resultatet i rapporterna: trä har en fördel. Punkt.

I artikeln förekommer även moderaten Catharina Winberg, som sitter i Växjös kommunstyrelse. Att Växjö gärna vill göra reklam för sin träbyggnadsstrategi är inget nytt. Vi har ju hört Bo Frank, tidigare kommunstyrelsens ordförande och numer kommunfullmäktiges ordförande i Växjö, breda ut sig i Almedalen med en Trumpliknande pedagogik utan några större efterforskningar. Catharina Winberg är inte sämre. Hon passar på. Punkt.

Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli, är däremot saklig och mediatränad. Hon håller sig till sina eftertänkta budskap och pratar om en byggsektor som av gammal vana bygger på i betong och att miljökrav borde ställas i byggskedet, där trä har en fördel. Skickligt, Susanne. Du blir bättre och bättre. Punkt.

Nu tycker förstås vi i betongbranschen att DN:s reporter Jannike Kihlberg borde läst min förra måndagsblogg om IVL:s nya rapport om Brf Viva som räknar på en livslängd på 100 år och där betong visar sig vara ett bättre miljöval. Hon känner förstås inte till den rapporten och det är vårt eget fel.

Vi kan inte skylla på någon. Vi kan bara bryta ihop och komma igen. Punkt.