Hem Fråga Experten Fråga Experten: Storlek på bordsskiva?

Fråga Experten: Storlek på bordsskiva?

Fråga Experten

Vi tänkte göra en skrivbordsskiva i betong och jag undrar hur lång man kan göra den? Tanken var att den ska vila på tre stöd i form av hurtsar under och jag skulle gärna ha den ca 250 cm lång. Tänker mig en bredd på 60 cm och tjocklek 3 cm. Är det genomförbart?
/Johanna

Om du kan får betongskivan att vila jämnt på de tre hurtsarna är det fullt genomförbart. Se till att armera skivan ordentligt, lägg ett nät (typ 5/150 eller liknande) mitt i tvärsnittet och eventuellt ett längsgående 8 mm järn på var sida. Kommer armeringen närmare skivan undersida kan det vara en fördel, men för nära överytan tappar den i lastbärande förmåga och riskerar “genomlysning” (synligt mönster). Se till att det täckande bottenskiktet till armeringen är minst 5-6 mm. Använda en betong med någorlunda bra hållfasthet (ex. Fin- ,Grov-, Reparations- eller Expanderbetong) och tillsätt inte mer blandningsvatten än vad det står på påsen. Blanda betongen väl, kompaktera och låt den härda ordentligt (fuktigt gärna minst i en vecka). Hurtsarna bör vara kraftiga och stå stabilt, eftersom betongskivan kommer bli ganska tung. Med måtten 250x60x3 cm kommer skivan att väga strax över 100 kg.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group