Hem Fråga Experten Fråga Experten: Behandla ytan?

Fråga Experten: Behandla ytan?

Fråga Experten

Vi tog in en byggfirma för att gjuta platta till garage. När dom glättade/helikopterslipade körde dom inte ända ut. Nu är det ca en dm från innervägg som ytan är lite frasig/porös (det kom lite regn precis när dom höll på). Jag funderar på hur man ska få till ytan snyggt mot den som är glättad/slipad. Funderar även på att måla golvet, behövs någon behandling innan målning?
/Nicklas

Om det regnar
på nygjuten betong kan den som du beskriver bli “frasig” och porös. Glättningen kan ta bort mycket av detta problem, men ge en lägre ythårdhet än normalt och ökad risk för delaminering. Det går att slipa bort det dåliga partierna, men utseendet kommer då att avvika från det glättade eftersom slipningen exponerar ballasten. Vill man ha ett någorlunda jämt utseende behöver i så fall hela ytan diamantslipas. Slipningen har dessutom ofta en hårdgörande effekt av ytan. Exponerade betonggolv behöver ytbehandlas för att bli någorlunda smutståliga och för att dammbinda betongen. Jag skulle tro att det enklaste och billigaste alternativet är att du gör en enklare slipning på de frasiga/porösa partierna och sedan målar golvet med en 2-komp epoxi färg för garage eller industrigolv. Det finns bra mindre slipmaskiner att hyra för detta. Betongen behöver inte ytbehandlas innan målningen, men ytan bör däremot vara någorlunda torr, dammfri och ren.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group