Hem Fråga Experten Fråga Experten: Injektera sprickor?

Fråga Experten: Injektera sprickor?

Fråga Experten

Jag gick betong 1 i april och hade dig som föreläsare. Vi har platsgjutit balkonger med gott resultat förutom hälften med krympsprickor vid stålpelare, dessa ser identiska ut. De är belägna på ovansidan och går från två av hörnen på svetsplattan där pelaren är infäst mot kanten på betongen. Sprickorna är ca 0,1-0,2 mm breda och 5 cm långa (måttet mellan svetsplatta och betongkant balkong) kanske 10 mm djupa. Det är väl lämpligt att injektera dessa sprickor, har du någon metod eller företag att rekomendera till detta?
/Tony

Risken med sprickbildning är att det öppnar upp för skadliga ämnen att tränga ner i betongen, och då är det främst klorider man avser (finns i tösalter och havsvatten) som kan orsaka armeringskorrosion. Sprickbildning är sällan ett lastproblem, såvida man inte har dimensionerat fel. Däremot kan det vara ett tecken på bristfällig härdning eller för lite sprickarmering. Sprickor kan ju vara förfulande, men också skapa oro för ras (även om det inte kan ske). Är sprickorna ca 0,1-0,2 mm breda och 10 mm djupa ser jag inget större beständighetsproblem med dem, bör även klara tösaltning utan större problem. På ytan kan sprickorna se bredare ut, men en bit ner i betongen vid armeringen betydligt mindre. Jag skulle tro att så pass små sprickor kan vara svåra att injektera med bra resultat. Och de kan dessutom självläka helt eller delvis med tiden. Ett dölja sprickorna och hindra klorider att tränga ner är att lägga på ett tätskikt, det finns specialanpassade produkter för just balkonger och loftgångar men kan även funka med de för garage, industrigolv, m.m.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group