Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Peter Eriksson fast i betongen!

Måndagsbloggen: Peter Eriksson fast i betongen!

I torsdags göt bostadsminister Peter Eriksson i betong. Ja, det stavas gjuta-gjutit-göt, hur konstigt det än ser ut. Det var när Einar Mattsson började sitt byggande av 81 hyreslägenheter i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm som han fick föreviga sina händer på en betongtavla.

Han hann med ett kort tal där han berättade vad han tyckte om träbyggande. Einar Mattson tycker annorlunda. De förvaltar själva sina byggnader och bygger alltid i betong. Efter sin gjutning försvann Peter Eriksson lika snabbt som en löning. Kanske inte en bostadsministers lön, men snabbt som en betongjournalists. Trots att just betongjournalisten blivit lovad en intervju. Peter hade bråttom. Bråttom bort från betongen.

På fredagen kom så Byggindustrin med den nyhet som jag utlovade i min måndagsblogg för två veckor sen: nyheten om Brf Viva i Göteborg. En ny livscykelanalys som visar att om du räknar på 100 år är det ingen skillnad på en trästomme och en betongstomme när det gäller miljöpåverkan. ”Riksbyggen hyllar betongen” löd rubriken.

Vet inte hur långa handläggningstider Bostadsdepartementet har, men snart ligger livscykelanalysen på Peter Erikssons bord. Då ni.

På ByggOpus i förra veckan kom jag över en oerhört intressant analys av stommaterial från vaggan till grind. ByggOpus är Byggindustrins tävling för bästa examensarbeten och i Umeå har en jämförelse gjorts mellan platsgjutna betongstommar, prefabricerade betongstommar och massivträstommar från Martinsons. Miljöpåverkan var oerhört mycket högre för trästommen då enregiåtgången för torkning av träet togs med. Normalt räknas det bort eftersom man använder sågspån från egen tillverkning, men likväl blir det ju ett koldioxidutsläpp.

Den rapporten återkommer jag till så fort jag kan. Om inte Byggindustrin hinner före. Eller kanske rentav Peter Eriksson. Han kanske fastnade för betongen nu.