Hem Hållbarhet Einar Mattsson vann framtidspris

Einar Mattsson vann framtidspris

Patrik Johansson, Einar Mattsson Projekt AB, tar emot priset för "Framtidens fastighet 2017".
Vid slutet av Finn Malmgrens väg i Björkhagen i Stockholm ligger kvarteret Taklampan.

Einar Mattsons nollenergihus i kvarteret Taklampan har utsetts till “Framtidens fastighet 2017” på Fastighetsmässan i Kista. Husen med 64 hyreslägenheter har en betongstomme och står för en hållbar vision för framtidens boende.

Enligt juryns motivering gick priset till en fastighet som ur alla perspektiv har byggts med en stark framtidsvision. I motiveringen konstateras även att fastigheten är hållbar, energieffektiv, har nytänkande teknik och ett hållbart miljötänk ur flera aspekter.

– Det är roligt att bli uppmärksammad för ett helhetskoncept som resulterar i en nollenergistandard för två förhållandevis stora hyreshus, säger Einar Mattssons vice koncernchef Mikael Anjou i en kommentar till priset.

Kvarteret Taklampan, som ligger vid Hammarbyhöjden i Stockholm, genomsyras av ett miljötänk i stort som smått och är projekterad för Miljöbyggnad Guld. Genom att involvera de boende i hållbarhetsarbetet har Einar Mattsson också skapat en bättre användarupplevelse. De boende kan till exempel följa sin elförbrukning i en app och det finns tio laddningsstolpar för elbilar.

Husen har ett tätt klimatskal med treglasfönster för att minska energiförlusterna. Uppvärmningen av husen är mycket effektiv då energi återvinns både i ventilationen och spillvattnet. Med hjälp av ett så kallat TermoDeck-system leds varmluft genom hålrummen i betongen och värmer upp lägenheterna. Dessutom bidrar solcellspaneler på båda taken med energi till fastigheten.

Projektet är fördelat på två huskroppar som är så kallade nollenergihus vilket innebär att byggnaderna inte ska förbruka mer energi än vad de själva tillför.