Hem Okategoriserade Planteringsring i betong Årets Trädgårdsprodukt

Planteringsring i betong Årets Trädgårdsprodukt

Årets Trädgårdsprodukt 2017.

Design Björn Lidbrandt i Jönköping belönas med utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2017, Elmia Garden Award. Björn Lidbrandt får priset för hans planteringsring i betong. 

– Utmärkelsen har väldigt stor betydelse för mig. Det är dels en bekräftelse på att det är en bra produkt, sen ger den förhoppningsvis en knuff i rätt riktning med hjälp av den uppmärksamhet produkten nu får i media, säger Björn Lidbrandt.

Planteringsringen har funnits på marknaden sedan 2015 men har endast marknadsförts på hemsidan och via sociala medier då Björn har ett ordinarie arbete vid sidan om att sköta.

– Ringen har en modern design och löser samtidigt ett problem. Det är första gången utmärkelsen går till en produkt som fungerar både i privata trädgårdar och offentliga miljöer, säger Christina Säll, ordförande i juryn för Elmia Garden Award.

Produkten bedöms ha stor utvecklingspotential då användandet av självgående gräsklippare ökar. Den uppskjutna kanten utgör ett skydd som gör att självgående gräsklippare vänder istället för att köra på nyplanterade träd och buskar. En delad ring som kan placeras runt tidigare planterade träd finns redan och Björn har betongringar i flera storlekar på gång för olika typer av planteringar.

– Idén till planteringsringen uppkom i samband med mitt egna inköp av en automower då jag stötte på problem med att plantera nytt i trädgården efter att gräsklipparens slinga var på plats. Jag har jobbat som modellsnickare och skapat prototyper i hela mitt yrkessamma liv och har kunskap kring form och funktion. Tankarna började snurra och snart var första prototypen klar, säger Björn Lidbrandt.

Juryn för Årets Trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award består av Christina Säll, chefredaktör för Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, Creative Director på Blink. Årets nominerade produkter presenterades för första gången under mässan Elmia Garden 2016.