Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: Trumps nya betongmur!

Måndagsbloggen: Trumps nya betongmur!

Roger Andersson
Roger Andersson, Tidskriften Betongs chefredaktör

Nu är det dags att lägga anbud på Trumps mexikomur. 190 miljarder kronor ska den få kosta, vilket gör den historisk som ett av USA:s största byggprojekt någonsin.

I direktiven står det att den ska vara imponerande hög, vilket betyder tio meter. Lägre höjder kan komma att beaktas, kinesiska muren är på sina håll sex meter, så kanske kan kinesiska företag få vara med. Trumps mur ska inte kunna forceras under en timme och ska inte ge utrymme för tunnelgrävande.

Undersökningar visar att ungefär 60 procent av amerikanerna är emot muren. Speciellt när inte mexikanarna verkar vilja betala för den. Men Trump vill visa handlingskraft och muren, som var ett vallöfte, ska börja byggas och stå där som en symbol för att han håller vad han lovar. Illegal invandring skapar många problem och Trump har en konkret lösning. Det är sån han är.

I Sverige är vi öppna och generösa, man är välkommen och ska få sin sak prövad. Tyvärr fungerar inte alltid processen att avvisa de som får avslag och just nu har vi en hel liten kommun på drygt 20 000 människor som enligt domstolsbeslut inte får vistas i Sverige men som gått under jorden och försvunnit. Hur lever dessa stackars människor? Hur försörjer dem sig, var bor de? Här hjälper ingen mur. Men hjälp behövs.

Ett hundratal företag sägs vara intresserade av att bygga Trumps mur, dock inte Skanska som deklarerat att muren inte stämmer med deras värderingar. Klokt beslut då muren luktar mer populism än genomtänkt invandringspolitik. Politik får aldrig vara populistisk.

Anbuden ska vara inne inom två veckor och det mesta tyder på att det blir en betongmur. Vissa partier kan vara genomskinliga vilket öppnar för inslag av andra material. Kraven är ställda så att muren ska vara estetiskt tilltalande, inte bara funktionell. Kanske blir den sevärd.

Men ändå, återigen en betongmur som symbol för politik. En symbol för utestängande. Jag är inte helt bekväm med det. Stämmer den med betongbranschens värderingar?