Hem Hållbarhet Norske forskaren blir doktor i betong

Norske forskaren blir doktor i betong

Forskaren Cosmin Popescu kan snart titulera sig doktor i betong. Nyligen inleddes laboratorietesterna som kommer att ge honom doktorsgraden.

Forskningsprojektet, som heter “Lösning för hållbar rehabilitering av armerade betongväggar”, stöds av Norges forskningsråd och är ett samarbete mellan Norut (Northern Research Institute) i Narvik i Norge och Luleå tekniska universitet. Huvudsyftet med doktorsavhandlingen är att presentera nya metoder för att förstärka betongväggar under renoveringar och håltagningar. Idag garanteras säkerheten oftast genom att stora balkar sätts in.

I en armerad betongvägg är det önskvärt att undvika onödiga öppningar och Cosmin Popescus ambition är att utveckla en så kallad “verktygslåda” för rehabilitering av väggar. Projektet fokuserar på att tillämpa fiberförstärkt polymer (FRP) som en effektivare och mindre kostsam förstärkningsmetod. FRP är ett lätt, extremt styvt och starkt material som används till bland annat båtar, flygplan och cyklar, men inom byggbranschen har användningen varit begränsad.

Läs mer om projektet och avhandlingen på norut.no (länk)