Hem Okategoriserade Måndagsbloggen: De vinner Årets Bygge!

Måndagsbloggen: De vinner Årets Bygge!

Ikväll delas priset Årets Bygge ut. Av 20 nominerade kommer en att vinna. Jag ska berätta vem.

Årets Bygge delas ut på Cirkus i Stockholm. Det gör att det får bli en måndag. Alla andra dagar på Cirkus är uppbokade för musicals och uppträdanden. Men på måndagar får Jöback och fantomer ledigt och andra skumma typer tillåts komma till Djurgårdens fashionablaste ställe.

För Cirkus är ett bra ställe för prisutdelningar. Mytomspunnet, mysigt och lite aura. Som Berns. Fast lite större. Jag har haft span på det för Betonggalan, men måndagar är inte min grej. Bjuder man upp till fest för 1200 av samhällsbyggnadsbranschens elit är torsdag ett måste. Fredagen kan sen ägnas åt studiebesök, möten och begrundan. Mest begrundan kanske. Åtminstone för mig.

Årets Bygge är bra tycker jag. För många nominerade, kan en del tycka. Även jag. Men jag förstår poängen. Årets Bygge börjar redan på hösten med presentationer i tidningen Byggindustrin som säkrat material i 20 nummer. Med 20 nominerade ges det en möjlighet att visa bredd och geografisk spridning på svenskt byggande. Det är inte att förakta.

Det hela börjar med lite föreläsningar, inte för att vi behöver ännu en branschdag, men det gäller att passa på. Många har rest till huvudstaden för prisutdelningens skull och kunskap saknar de säkert där ute i avkrokarna. Nu kommer Peter Eriksson och det ger lite dignitet till det hela. Han får en kvart, det räcker. Brukar mest bli reklam för träbyggande.

Fredrik Reinfeldt kommer. Han är bra nu när han inte har statsministerns obligatoriskt myndiga leende påklistrat. Han vill jag höra. Svante Hagman, NCC, gillar jag som person, det hjälper till. Han döljs dock i en panel som jag är livrädd att Ellinor Persson ska leda. Får göra som när jag går på Gröna Lund, ta en åksjuketablett, utifall att.

Vem vinner då priset? När trerättersmiddagen är uppäten, samtalsämnena vid det runda bordet är slut för länge sen och man undrar vad underhållningen hade med byggbranschen att göra?

Har svårt att tro att Spillepengen och Ostkustbanan är märkvärdigare än Norra länken, som inte vann trots en historisk miljard under budget. Har svårt att tro att Kombohus i Märsta och hyreslägenheter i Hjo ska räcka till. Musikhögskolan i Stockholm kan vara en kandidat, men jag tror ryktet om att det blivit den nya Arkitekturskolan med missnöjda lärare och elever diskvalificerar det.

Stockholm Continental, ni vet hotellet som revs och som skulle återvinnas i varje detalj och som sen byggdes upp och blev rätt bra, skulle kunna vara en vinnare. Något säger mig dock att det inte gått som man tänkt. När man konsekvent nekar studiebesök från kunniga byggjournalister under byggtiden brukar man vilja dölja något. Så var det på Emporia.

Vad finns då kvar? 14 andra och jag vet ärligt inte. Renoveringen på Krögarvägen i Fittja skulle kunna premieras för sitt partnerskap. Husaren i Örebro är intressant, även om det blev lite försenat när det stötte på ett hemligt bergrum, och kanske Ubåtshallen i Malmö.

Men jag har bestämt mig. Kusten Hotell & Spa i Piteå tar det. För att det är så coolt att något stort händer i Piteå och för att man satsade på en fasad med titandioxid som käkar kväveoxider. Och för att arkitekterna på Ettelva har försökt få betongfasaden att se träaktig ut. Så mycket engagemang. Grattis!

PS. Jag har köpt nya sommarbyxor och bruna skor från Dahlin. Om någon mot förmodan uppmärksammar det idag ska denne få en biljett till Betonggalan.